• Jákup Martin Vansdal

Virksomhedsskatteordningen

I mit tidligere indlæg om "Løn i enkeltmandsvirksomhed" gjorde jeg det klart, at det altid er virksomhedens overskud, der kom til beskatning, og at det, du hæver ud til dig selv, er uden betydning for skatten.


Som man siger, er der dog ingen regel uden undtagelser, og én af dem er virksomhedsskatteordningen.

Virksomhedsskatteordningen - oftest kaldt virksomhedsordningen eller blot VSO - er en model, som har sin base i Virksomhedsskatteloven, og som ganske kort fortalt giver dig mulighed for at gemme den del af overskuddet, som man ikke har hævet ud til sig selv mod at betale en foreløbig virksomhedsskat, som i 2018 er på 22%.

"Foreløbig virksomhedsskat" betyder, at når du hæver det opsparede overskud, så bliver den foreløbige skat, som du tidligere har betalt, modregnet i den skat, som din hævning fører med sig.


Har du f.eks. et overskud på 900.000, men du kun har hævet 500.000 ud i løbet af året, så kan du således opspare 400.000 i virksomheden mod at betale 88.000 i foreløbig virksomhedsskat.

Hvis du næste år har et overskud på 10.000 kr., kan du så vælge at hæve de resterende 400.000, som så bliver medregnet i din samlede skat for året. Når den samlede skat er beregnet, bliver du kompenseret for de 88.000 kr., som du allerede har betalt.

Derved har du helt undgået at betale topskat af de 400.000 og således sparet 60.000 kr. i skat.


Virksomhedsordningen er en kompliceret størrelse og ikke noget, man bare skal kaste sig ud i uden at få noget rådgivning først. Hvis du ved, at din indkomst vil ligge over topskattegrænsen, er det min anbefaling, at du giver os et kald, så vi kan drøfte situationen.

154 visninger0 kommentarer

Seneste blogindlæg

Se alle

Når man springer ud som selvstændig, er der ét spørgsmål, der især får iværksætterne til at klø sig bag ørerne: Hvordan udbetaler jeg løn til mig selv? For at få svar på dette spørgsmål, er man først