• Jákup Martin Vansdal

Løn i enkeltmandsvirksomhed

Opdateret: 19. sep. 2018

Når man springer ud som selvstændig, er der ét spørgsmål, der især får iværksætterne til at klø sig bag ørerne:

Hvordan udbetaler jeg løn til mig selv?

For at få svar på dette spørgsmål, er man først nødt til at forstå forskellen mellem at være selvstændig og at være almindelig lønmodtager.

Lønmodtager

Som lønmodtager skal man faktisk ikke tænke over særligt meget. Du får løn én gang om måneden og de penge, du får på din konto, er de penge, som du kan bruge den kommende måned.

Din arbejdsgiver sørger for, at SKAT får det, de skal have.

Løn i enkeltmandsvirksomhed

Som selvstændig erhvervsdrivende forholder det sig dog en del anderledes. Der er ikke længere en arbejdsgiver, der sørger for, at du betaler den skat, du skal – det skal du nu selv sørge for. Men hvad skal man betale skat af, hvordan betaler man sin skat, og hvor meget skal man betale?

Dette er alt sammen rigtig gode spørgsmål, som jeg skal forsøge at belyse så godt som muligt.

Hvad:

Når du har en virksomhed, skal du betale skat af virksomhedens overskud. Her er det meget vigtigt at pointere, at hvis du hæver penge ud af virksomhedskontoen til private formål, så tæller dette ikke med som en udgift i virksomhedens regnskab.

Det er således fuldstændig uden betydning for opgørelsen af virksomhedens overskud, hvad du har hævet ud til dig selv. Her skal jeg dog hurtigt nævne, at hvis man bliver beskattet efter reglerne i virksomhedskatteloven, har dine hævninger betydning – læs mere om det i blogindlægget Virksomhedsskatteordningen

Overskuddet opgøres som virksomhedens indtægter minus alle fradragsberettigede udgifter. Det vil sige udgifter, der er med til at sikre din indtægt. I en restaurant ville f.eks. alt indkøb af mad være fradragsberettigede udgifter.

Hvordan:

Når man som selvstændig skal betale skat, så er man først nødt til at fortælle SKAT, hvad man regner med at tjene i løbet af året.

Det kan være uhyre svært som nystartet virksomhed, men man bør under alle omstændigheder alligevel udforme et eller andet budget, før man starter.

Man oplyser sit forventede overskud ved at logge på tastselv erhverv – enten med NemID eller med tastselv kode.

Hvor meget:

Når du har fortalt SKAT, hvor meget du forventer at have i overskud i virksomheden, danner de en forskudsopgørelse til dig.

Her kan du se, hvor meget du skal betale i skat af dit forventede overskud. Du kan også se, hvilke andre oplysninger, SKAT bruger til at udregne skatten, så her skal du være opmærksom på, om der er andre ting, der skal ændres – renteudgifter eksempelvis.

SKAT sender 10 girokort til dig, som tilsammen udgør den skat (B-skat), du skal betale for året, hvis forudsætningerne på din forskudsopgørelse holder.

Husk, at hvis der sker væsentlige ændringer i din virksomhed, bør du ændre din forskudsopgørelse, så den svarer til de nye forventninger for året.


345 visninger0 kommentarer

Seneste blogindlæg

Se alle

I mit tidligere indlæg om "Løn i enkeltmandsvirksomhed" gjorde jeg det klart, at det altid er virksomhedens overskud, der kom til beskatning, og at det, du hæver ud til dig selv, er uden betydning for

Du har sikkert hørt om selskabsformen IVS. Måske har du allerede stiftet et iværksætterselskab, fordi det er nemt og det virkede som en god idé at undgå personlig hæftelse. Men kender du til kravene?