• Jákup Martin Vansdal

IVS selskaber - ikke det samme som enkeltmandsvirksomhed!

Du har sikkert hørt om selskabsformen IVS. Måske har du allerede stiftet et iværksætterselskab, fordi det er nemt og det virkede som en god idé at undgå personlig hæftelse. Men kender du til kravene? Et IVS er nemlig et "kapitalselskab" på samme måde som f.eks. et ApS, og der er derfor en del flere regler, der skal overholdes, og som du ikke er vant til i din enkeltmandsvirksomhed. Vi oplever tit, at folk ikke er klare over dette, og at de derfor kommer til os med et brev fra Skifteretten, hvori der står, at Erhvervsstyrelsen har anmodet om at tvangsopløse selskabet. For at du kan undgå ovenstående, har vi listet de vigtigste regler op her:


Krav om indsendelse af årsrapport til Erhvervsstyrelsen.

Alle selskaber har pligt til at indsende en årsrapport til Erhvervsstyrelsen senest 5 måneder efter regnskabsåret er ophørt - det gælder derfor også for Iværksætterselskabet. Dette er den største årsag til anmodninger om tvangsopløsning fra Erhvervsstyrelsen.


Løn – Kan det ikke bare hæves ud?

Til forskel fra en enkeltmandsvirksomhed, så må du ikke hæve penge ud til dig selv, med mindre du laver en lønkørsel. I et selskab er alle deltagere, inklusive ejerne, at betragte som medarbejder. Det vil sige, at du skal oprette dig i et lønsystem og lave lønnen derigennem.


Private hævninger – ”Jeg havde glemt mit private dankort”.

Den går ikke. Det er ulovligt at låne fra sit selskab - også selvom du skyder pengene ind igen. Konsekvensen kan være, at du skal betale skat af din smutter.


Lukning af selskabet

Der er flere måder at lukke selskabet på. Fælles for dem alle er, at det er en langsommelig proces. Vi plejer at anbefale en opløsning ved betalingserklæring, hvor ejerne erklærer over for Erhvervsstyrelsen, at der ikke skyldes penge i selskabet, og at selskabet ønskes opløst. Der er dog flere forhold, der skal bringes i orden, før man kan anmode om opløsning ved betalingserklæring. Vi vil altid anbefale, at opløsningen sker med hjælp fra revisor.


Kapitalkrav på minimum 1 krone.

Den helt store forskel på IVS selskaber og ApS selskaber er, at der ikke er krav om mere end 1 krone, før selskabet kan stiftes, og da man ikke hæfter personligt i et selskab, kan et IVS være et rigtig godt valg for mange, der ikke ønsker at risikere deres personlige formue. Der er dog nogle ting, man lige skal være opmærksom på: Hvert år skal der hensættes som minimum 25% af årets overskud efter skat til en særlig reserve på egenkapitalen. Dette fortsætter indtil selskabskapitalen sammen med reserven udgør 50.000 kr. Indtil du har ramt de 50.000, må du ikke udlodde udbytte fra selskabet. Størrelsen på selskabskapitalen fremgår af de offentlige reigstre som cvr.dk og proff.dk. Er selskabskapitalen kun 1 krone, kan det være, at du ikke får lov til at købe stort ind fra dine leverandører uden enten at betale up-front eller at stille personlig sikkerhed - og så er hele idéen med risikoafgrænsningen jo sat ud af spil.

81 visninger2 kommentarer

Seneste blogindlæg

Se alle

Når man springer ud som selvstændig, er der ét spørgsmål, der især får iværksætterne til at klø sig bag ørerne: Hvordan udbetaler jeg løn til mig selv? For at få svar på dette spørgsmål, er man først